Dag 13 : Kennecott - Chitina - Valdez

vrijdag 19 juli 2019


Terug naar de bewoonde wereld. Ik ga het hier missen.

Deze ochtend om 8 u vertrekt de shuttlebus aan de lodge richting airstrip.
Maareuh, een truck is in panne gevallen net op een smal stuk van de weg. Op zijn aanhangwagen had de man een graafmachine staan en daarmee probeert hij de truck meer in de berm te krijgen.
Het lukt hem en hij maakt met zijn graafmachine ook maar meteen de weg aan de andere kant een beetje breder.


Het busje kan langszij. We zijn wel moeten uitstappen en net voorbij de truck weer instappen.
Al bij al heeft het oponthoud zo'n 50' geduurd. We zijn dus te laat voor onze vlucht maar onze chauffeur heeft via de radio contact gehad met Wrangell Mountain Air en ze brengen ons later met een ander vliegtuigje. Samen met mij vliegt er nog een andere man terug.


Zicht vanaf de airstrip in McCarthy.


Laatste zicht op de Root Glacier


en de Kennicott Glacier


Het is weer een prachtige vlucht. Enkel naar het einde toe hangt er een waas. Het is rook van een bosbrand vooraan in het park. De geur van de brand kunnen we tot in het vliegtuigje ruiken.


Chitina Airport aan de oever van de Copper River.


Ik pik mijn auto op en rijd naar Chitina en de Copper River. Op eerdere reizen zagen we hier veel zeearenden. Vandaag zitten ze er niet. Het water van de rivier staat erg hoog dus er zijn weinig droge plekjes langs de rivier. Door de warme temperaturen van de laatste weken is er veel meer smeltwater.


Er staan vissers in de rivier. Ze vissen op zalm met netten tegen de oever aan, dipnetting.



Ik blijf niet lang en begin aan de rit naar Valdez.
Bij helder weer kan je vanaf hier de Wrangell bergen zien. Nu is Mt Drum maar een beetje te zien, de andere bergen zijn niet zichtbaar. Ik zie wel de bosbrand die voor rookhinder zorgt.


Zowat gedurende de hele rit zit er achter elke bocht weer een fantastisch zicht.
Veel verkeer is er niet, wel veel roadwork. Handig zo kan ik nog wat foto's maken.



Zicht op Worthington Glacier.


Er is een state park bij deze gletsjer, Worthington Glacier State Recreation Site. Toegang kost normaal 5$ maar er zijn geen omslagen meer om het geld in te steken.
Ik lunch/picknick er eerst, weer lunch met een view.

Naar het linker deel van de gletsjer loopt een pad naar een viewpoint. Je hebt daar al een mooi zicht op de gletsjer. Maar je kan nog dichter naar de gletsjer toe gaan.



Bij het uitzichtpunt kan je nog verder gaan. Er loopt een padje richting gletsjer. Geen officieel pad maar door toeristen uitgelopen. Het is niet in goede staat maar best te doen.
Normaal gezien kan je nog meer naar de gletsjer toe wandelen want daar zijn ijsgrotten. Maar er gleden daarnet een hoop stenen naar beneden, nu enkel nog wat gruis. Hoe dan ook, ik ga dus niet dichterbij, wil geen steen op mijn hoofd krijgen.



Verder naar Valdez dan maar. Plots ben ik in de wolken, letterlijk. Het is zo erg, geen 20 m zicht, dat ik even de auto aan de kant zet. Bij deze foto is het al minder mistig.


Onderaan de pass loopt de weg door Keystone Canyon.
Daar lopen zoveel watervallen langs de wanden naar beneden.

De linkse is Bridalveil Fall en de rechtse Horsetail Fall


In een vijvertje langs de weg zit een trompetzwaan. Terwijl ik een foto aan het maken ben, roept er ergens achter mij een vogel. Ik draai me om en ja hoor, mooi hoog geïnstalleerd in een boom zit een buizerd (allé, ik denk een buizerd, ik heb dit jaar mijn vogelspecialist niet bij)



Ik doe nog een korte stop bij het informatie centrum bij Crooked Creek (deel van Chugash SP).
Achter het gebouw loopt een mooi watervalletje.


Welkom in Valdez !
Ik heb net ingecheckt in het hotel en dus terug wifi. En ik heb een mail van Jeff en Laurie over onze dinner date. Snel geantwoord en dan naar de auto om de bagage te halen.
Wie staat daar in de lobby? Jeff en Laurie, ze kwamen me zoeken omdat ze niet zeker wisten als ik de mail ontvangen had. We spreken af om 19u in het restaurant bij mijn hotel.

Ik breng wat orde in mijn spullen en fris me wat op.
Om 19u gaan we dus aan tafel. Dit zijn echt zo'n lieve, aardige mensen. Het lijkt ook als we elkaar al jaren kennen. Bij het afscheid weten we dat het voor lang zal zijn maar we zullen zeker contact blijven houden.


To Jeff and Laurie:
I really enjoyed having dinner with you. It was so great to see your pictures.
I hope one day our paths will cross again.



Afgelegde km: 204
Het weer: ochtend 9 °C en zon - namiddag 19 °C en bewolkt
Hotel: Best Western Harbor Inn



Geen opmerkingen:

Een reactie posten